ساختار خانواده یکی از پایههای اصلی جامعه است که از طریق ازدواج دو فرد جنس مخالف شکل میگیرد و حفظ و استمرار آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. خانواده به عنوان یک واحد اجتماعی شناخته میشود که در آن فرآیندهای رشد، تکامل، الهام بخشی و تغییر و تحول انجام میشود و همچنین بستری برای شکوفایی یا فروپاشی روابط فراهم میآید. اهمیت یک خانواده سالم در این است که اعضای آن بتوانند با توجه به تواناییها و تجربیات خود در مواجهه با چالشها تصمیمگیری کنند. مشاوران خانواده در مراکز مشاوره به طور عمده به بررسی مشکلات و نیازهای افراد در سطح خانواده، به ویژه در محیط داخلی آن میپردازند و گاهی نیز افراد به صورت گروهی درمان میشوند تا روابط شخصی درون خانواده بهبود یابد، زیرا که این موضوع بسیار اساسی است.
زمانی که باید از مشاوره خانواده استفاده کرد ؟
با توجه به توصیههای بهترین روانشناسان خانواده، برخی مشکلات به گونهای با خانواده پیوند میخورند که به درمان از طریق مشاوره خانواده و فرآیند خانواده درمانی نیاز دارند. این مشکلات ممکن است ناشی از ساختار خانوادهای باشند که فرد در آن فرا بگیرد و بزرگ شود. در مواقعی که وقایعی رخ میدهد که ممکن است تمام اعضای خانواده را تحت تأثیر قرار دهد، مانند فوت یکی از اعضا، مشاوره خانواده مفید است.
به عبارت دیگر، طبق نظر مشاوران خانواده، وقوع تنشها و بحثها در هر خانوادهای امری طبیعی است. این اختلافات ممکن است مربوط به روابط زوجین یا ارتباط والدین و فرزندان باشد. برای پیشبرد این موضوعات، آشنایی با مهارتهای موثر برای حل تنشهای موجود ضروری است. مشاوره خانواده به عنوان یک روش درمانی گسترده، در شاخههای مختلفی که مربوط به روانشناسی خانواده استفاده میشود.
مرکز مشاوره روانشناسی کیمیای سعادت در حالت کلی مشاوره خانواده به شیوه های متفاوتی می تواند در بهبود روابط میان خانواده نقش داشته باشد که در زیر به معرفی آن ها می پردازیم .
چرا از این روش استفاده میکنیم
استفاده از روش خانواده درمانی به بهبود روابط میان اعضای خانواده کمک میکند، از جمله روابطی که دچار اختلال به علت دلایلی مانند مشکلات زناشویی یا مالی، تعارض میان والدین و فرزندان، یا تأثیر سوء مصرف دارو یا بیماری روانی شدهاند. به خصوص وقتی یکی از اعضای خانواده نیازمند درمان یا بازپروری به دلیل بیماری روانی یا اعتیاد است، میتوان از خانواده درمانی به عنوان یکی از روشهای درمانی استفاده کرد. به عنوان مثال، درمان بستگان فرد مبتلا به بیماری روانی مانند شیزوفرنی میتواند از طریق خانواده درمانی صورت گیرد، در حالی که فرد باید به شکلی جداگانه از روشهای درمان مثل مصرف دارو یا تراپی استفاده کند. همچنین، در صورت اعتیاد، اعضای خانواده میتوانند در جلسات خانواده درمانی شرکت کنند در حینی که فرد معتاد در حال بازپروری است. اعمال خانواده درمانی میتواند در بهبود شرایط خانوادگی که ممکن است به اضطراب، اندوه، خشم یا تعارض ختم شود کمک کند. این روش میتواند به شما و اعضای خانواده کمک کند تا با یکدیگر ارتباط بهتری برقرار کنید و مهارتهای کنار آمدن را یاد بگیرید.
مشاوره در زمینه روابط خانوادگی، زندگی زوجین و تربیت فرزندان:
سیر تحولات عاطفی و رفتاری والدین و تأثیر آن بر کودکان بسیار چشمگیر است. روابط پدر و مادر به عنوان نمونه ای برای تداوم روابط بیانی برای کودکان خدمت می کند. نحوه برقراری ارتباط کودکان با والدین، خواهر و برادران و همسالانشان بیشتر ناشی از رفتار و روابط والدین است تا صحبت های آن ها. به همین دلیل، والدین نقش اساسی در تعیین آینده کودکانشان دارند و طبق دیدگاه روانشناسان خانواده، حتی حضور کودکان تأثیری بر روابط زناشویی دارد. خانه یک آرامش برای کودکان بهترین هدیه است که والدین به آنها میدهند و این هنگامی واقعیت میپذیرد که وقت کافی برای حضور در زندگی زناشویی و همچنین تأثیرگذاری مثبت بر روابط کودکانشان صرف شود. بنابراین، بهترین راهنمای روانشناس خانواده، کمک به فرزندان در قبول حقوق خصوصی والدین است و کودکان باید بپذیرند که والدین حق دارند تا زمانی برای بازدید از یکدیگر داشته باشند. به طور کلی، یادگیری رویکردهای صحیح در تربیت کودکان و شناسایی و درمان مشکلات آنها و یادگیری اصول مورد نیاز برای ایجاد تعادل در گذراندن وقت با اعضای خانواده میتواند باعث ایجاد تأثیرات مثبتی در خانواده شود. همچنین، زیرا فرزندان در دوران نوجوانی با تغییرات فیزیکی و عاطفی زیادی مواجه هستند و این دوره از زندگی بسیار حساس است و رابطه بین نوجوانان و والدین در این دوران نقش بسیار مهمی را ایفا میکند، بنابراین به دست آوردن اطلاعات و آگاهی مناسب برای خانواده مناسب خواهد بود.
مقوله خیانت زناشویی:
خیانت زناشویی زندگی عاطفی هر فرد را به خطر میاندازد. تغییرات مداوم در احساسات و رفتارهای مشکلساز و ایجاد گسترهای گسترده از احساسات منفی پس از خیانت، از جمله گمراهی، ناامنی نسبت به آینده، نگرانی درباره رابطه زناشویی، صدمات روانی و خشم و غیره است. روانشناس خانواده به درک عوامل این مسئله کمک میکند و بازسازی زندگی عاطفی فرد و حفظ زندگی زناشویی نقش مهمی دارد. با توجه به اینکه چنین مشکلاتی تأثیرات قابل توجهی بر روی کودکان دارد، بهتر است از یک روانشناس بهره برداری شود تا شرایط خانواده به حداکثر توانایی بهتر شود.
مشاوره قبل از طلاق:
ضریب طلاق در حال افزایش است و به همین اندازه والدین و کودکان را تحت تأثیر قرار میدهد. مشاوره قبل از طلاق برای زوجین به منظور اتخاذ تصمیم درست اجباری است، زیرا ممکن است زوجین به دلیل هیجان یا تصمیم عجولانه اقدام نمایند و اگر با یک متخصص روانشناس خانواده در یک مرکز مشاوره خانواده مشورت کنند، راه حلهای بهتری برای حفظ زندگی مشترک ارائه میشود. طلاق زندگی خانواده را به هم میریزد و براساس مطالعات انجام شده در زمینه مشاوره خانواده، طلاق نیازمند سازگاری نهایی است. از آنجایی که طلاق و جدایی همراه با احساسات منفی مانند بیتوانی، ناامیدی، غم و استرس است، لازم است از یک متخصص در این زمینه به عنوان منابع کمکی برای پشت سرگذاشتن مشکلات طلاق استفاده شود و حتی برای کمک به کودکان و مدیریت وضعیت بعد از طلاق و به عبارت دیگر، برای کنار آمدن با این مشکل، شرکت در جلسات مشاوره در مرکز مشاوره خانواده موثر است.